Atunci cand o persoana este des obosita si are o dispozitie nu tocmai buna mereu este foarte posibil sa sufere de deficienta de vitamina B12.
Vitamina B12 este esentiala pentru reproducerea celulelor, in special cea a globulelor rosii. De asemenea, vitamina B12 conserva mielina, o teaca protectoare a nervilor si este implicata, printre altele, in producerea de substante care afecteaza starea de spirit si psihicul.
In combinatie cu acid folic si vitamina B6, vitamina B12 ajuta organismul sa reduca riscul de boli cardiovasculare. De asemenea, are efecte benefice asupra nervilor si este probabil sa previna diverse tulburari neurologice, precum amorteala si furnicaturile extremitatilor, adesea legate de diabet . Vitamina B12 poate juca, de asemenea, un rol pozitiv in tratarea anumitor tipuri de depresie.
Vitamina B12 sau cobalamina este singura vitamina B pe care organismul o depoziteaza in cantitati mari, in principal in ficat. Nivelurile scazute de acid gastric sau productia insuficienta de factori intrinseci – frecvent legate de varsta – pot duce la deficienta de vitamina B12. O deficienta poate dura ani de zile pentru ca organismul are rezerve semnificative.
Vitamina B12 impotriva bolilor de inima si depresiei
In cele mai multe cazuri, dieta ofera suficienta vitamina B12. Dar acesta devine mai greu de asimilat dupa cincizeci de ani. Chiar si un dezechilibru usor creste riscul de probleme cardiovasculare si depresie.
Deficitul de vitamina B12 determina neliniste, depresie, amorteala si furnicaturi ale extremitatilor din cauza tulburarilor nervoase, oboseala musculara, confuzie si pierderea memoriei. De aici avantajul utilizarii suplimentelor.
Nivelurile scazute de vitamina B12 sunt adesea observate la pacientii cu boala Alzheimer, dar nu exista niciun indiciu care sa specifice daca deficienta contribuie la boala sau rezulta din ea. Cercetarile arata ca un aport adecvat de B12 imbunatateste raspunsurile imune ale persoanelor in varsta si poate reduce problemele cu auzul.
Lipsa de vitamina B12 poate progresa pana la dementa sau anemie pernicioasa, ambele reversibile, cu conditia sa fie tratate din timp. Producerea inadecvata a factorului intrinsec necesita doze terapeutice mult mai mari (de ordinul a 1000 μg pe zi). Aportul de vitamina B12 sub forma de injectii prescrise de medic este deseori necesar.
Excesul de vitamina B12 este eliminat prin mictionare. Nivelurile de vitamina B12 scad, de asemenea, in ulceratii, Crohn sau alte boli gastro-intestinale, dispepsie cronica si guta, precum si utilizarea medicamentelor antiepileptice si pilulelor anticonceptionale. Abuzul de alcool dauneaza absorbtiei acestei vitamine.
Surse alimentare de vitamina B12
Alimentele de origine animala sunt principala sursa de vitamina B12, fie ca este vorba despre carne sau peste, fructe de mare, oua, branza, lapte sau produse lactate. Drojdia de bere si algele contin, de asemenea, cantitati mici. Cerealele sunt adesea fortificate cu aceasta vitamina.
Un ou sau un bol de lapte furnizeaza mai mult de 25% din aportul zilnic recomandat de vitamina B12. Un fel de mancare cu carne sau peste: 100%.
Este important sa fie alese cele mai bune suplimente, asa cum sunt cele de pe Vitacaps.ro unde produsele au fost testate si aprobate de specialisti inainte de a fi comercializate.